Vintilă s-a născut pe 23 martie 1949 la București și a fost interesat de muzică din copilărie. A urmat Școala de Muzică (clasa violă). A terminat „Liceul Lazăr” și apoi a absolvit Institutul de Construcții în anul 1974. A cântat alături de alți prestigioși artiști (Mircea Florian, Marcela Saftiuc, Doru Stănculescu) la primul festival studențesc de folk din anul 1971, la clubul „303” al Politehnicii bucureștene, apoi la clubul „Universitas”, la „Casa de Cultură a Studenților” și în Cenaclul Flacăra. La a doua ediție a Festivalului "Primăvara baladelor" câștiga „Marele Premiu” cu piesa "Lordul John". Cu piesa "Bade Ioane" câștigă premiul „Teletop” al Televiziunii Române, iar cu piesa "Făt Frumos" caștigă premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
A editat primul disc single, Pământul deocamdată – Mielul, în anul 1974. În 1975 lansează un alt disc single, Hanul lui Manuc – Bade Ioane. Urmează primul LP de mare succes in 1976, intitulat Crezul meu, o parte din piese fiind orchestrate de Dan Andrei Aldea.
În 1992 fondează împreună cu Mircea Baniciu, Florian Pittiș și Vlady Cnejevici grupul Pasărea Colibri, desfășurînd o prestigioasă activitate discografică și de turneu în țară și străinătate (SUA, Canada, Germania).
În octombrie 2000, Mircea Vintilă lansează sub marca Roton albumul “Madama de pică”, primul proiect solo după o perioadă în care a activat mai mult împreună cu Pasărea Colibri. Albumul include doar piese noi, cu un sound remarcabil, la care și-au adus contribuția artiști de marcă: Mugurel Vrabete, în calitate de producător executiv, Horia Stoicanu - co-autor, Gheorghe Emanuel - programare și claviaturi, Relu Bitulescu - percuție, Eugen Caminschi - chitară, Marius Bațu - chitară acustică și backing vocal, Mugurel Vrabete - bass. Primul single extras, "Noros Cecer", beneficiază de un superb videoclip. „Madama de pică” a fost declarat "cel mai bun album folk al anului 2000", iar videoclipul piesei „Noros Cecer” a luat premiul pentru "Cel mai bun videoclip al anului", decernat de Uniunea Artiștilor Profesioniști din Televiziune.
În albumul Toți într-o Barcă, Mircea Vintilă continuă colaborarea cu Horia Stoicanu, alături de care a înființat în anul 2000, după spusele sale, un „comando muzical” prin care cei doi au dorit să „debarce în forță pe plaja de manele”. Ca urmare, dintre cele 10 piese care fac parte din acest disc, cinci sunt creditate tandemului Vintilă - Stoicanu, iar încă două sunt semnate individual de cei doi. Restul aparțin lui Eugen Caminschi și lui Iulian Vrabete.
În general, este un album mai mult îndreptat spre pop-rock ca de obicei; Toți într-o barcă surprinde prin prospețimea pieselor și prezentarea acestora.
Pe 14 decembrie 2005, Mircea Vintilă a lansat albumul Opere & operete, produs de Intercont Music și Fundația „Mircea Vintilă”, album ce conține 13 piese,
Piesele mai vechi incluse în acest best of au fost rearanjate orchestral și aduse, ca sound, la standardele anului 2005.
No comments:
Post a Comment